Videochat legal în Constanța: La ce să fii atentă înainte să semnezi cu un studio

Sumele care se câștigă în această industrie sunt extrem de atrăgătoare, dar este esențial să faci videochat legal, iar pentru asta trebuie să alegi cu mare atenție studioul cu care vei colabora.

Pentru că sunt multe studiouri de videochat în Constanța, și decizia de a-l alege pe cel la care îți vei începe cariera de model online este una dificilă. Videochatul este legal, însă atunci când colaborarea ta cu studioul nu se desfășoară în condiții transparente și legale, banii câștigați din videochat și timpul tău investit în acest job vor fi în zadar.

Odată ce știi de la bun început la ce aspecte legale să fii atentă înainte să semnezi cu un studio de videochat, vei lua decizia mai ușor și cu mai multă încredere. Așadar, citește acest articol dacă vrei să știi care sunt criteriile legale pe care studioul trebuie să le respecte față de colaboratoarele sale pentru ca munca acestora să se desfășoare legal și în deplină siguranță.

Videochat legal prin contract, cu taxe și venituri declarate la stat

După cum spuneam mai sus, videochatul este legal în România, dar nu multe studiouri de videochat din Constanța respectă condițiile de legalitate impuse. De aceea, este responsansabilitatea ta să fii atentă la aspectele care demonstrează profesionalismul și credibilitatea unui studio înainte de a semna un contract de colaborare cu acesta.

1. Fiecare model trebuie să lucreze cu forme legale

Pentru ca activitatea ta profesională să fie recunoscută din punct de vedere legal, trebuie să semnezi cu studioul de videochat unul dintre următoarele contracte:

  • Contract de colaborare pe drepturi de autor: Încheiat între model și studioul de videochat;
  • Contract de prestări servicii: Încheiat între prestator (respectiv model, care poate avea un PFA sau SRL) și beneficiar, respectiv studioul de videochat din Constanța.

ATENȚIE:

  • Indiferent de forma de colaborare aleasă (contract de drepturi de autor sau de prestări servicii), pentru a fi recunoscută din punct de vedere legal, este esențial ca documentele din contract să fie autorizate și semnate de un delegat (reprezentant legal) al studioului de videochat, prin intermediul unei firme românești;
  • Orice fel de colaborare cu un studio din Constanța care, de fapt, se încheie cu un contract semnat direct cu ”site-ul” sau, și mai grav, nu este recunoscută prin niciun fel de contract (și astfel lucrezi ”la negru”) este ilegală și îti poate crea probleme legale.

2. Plățile se încasează în conturi bancare românești

Un alt factor esențial pentru a face videochat legal este încasarea plăților. Mai precis, un studio care colaborează în condiții 100% legale trebuie să îți transfere plățile în contul tău bancar din România.

ATENȚIE:

  • Chiar dacă se pot câștiga mulți bani din videochat, rămâi cu picioarele pe pământ și fii atentă la detaliile prezentate la interviu, în special la cele care prezintă modalitatea de plată!
  • NU accepta o colaborare în care plățile nu sunt transparente sau se fac pe carduri trimise direct la tine acasă, emise de instituții care nu sunt din România, spre exemplu Payoneer!
  • Unele studiouri de videochat din Constanța sau Tulcea le propun modelelor această formă de încasare a banilor (ilegală) dar și dezavantajoasă pentru modele! Odată agreată această formă de încasare, taxele asociate banilor pe care îi încasează îi vor reveni modelului!
  • Prin urmare, ce iei pe mere dai pe pere și plătești la stat până la 32% din banii pe care i-ai făcut din videochat, bani care îți vor fi pretinși prin impuneri de la ANAF!

3. NU semna până ce nu îți sunt prezentate condițiile în care contractul poate înceta

Un al treilea factor de luat în calcul dacă vrei să faci bani mulți din videochat legal este să îți fie prezentate punct cu punct condițiile în care contractul (de colaborare sau prestare servicii) poate înceta! Un studio de videochat care se respectă îți va înmâna un exemplar al contractului pentru ca tu să citești toate prevederile contractuale, inclusiv condițiile în care acest contract se poate sfârși din partea ambelor părți.

NU semna cu un studio de videochat care nu îți oferă un exemplar de contract pentru a-l citi și analiza sau, mai grav, care te grăbește să semnezi înainte să apuci să citești contractul. Videochatul este legal, dar dacă această colaborare nu respectă condițiile de legalitate impuse, vei fi la mâna studioului.

Vrei să faci bani mulți și videochat legal? Atunci fii atentă la cei trei factori prezentați în acest articol. Îndrăznește să întrebi la interviu orice nu îți este clar și NU semna cu studioul de videochat până ce nu ai primit răspuns la toate întrebările și nelămuririle pe care le ai, în special la aspectele legale.